torsdag 16 maj 2013

Gräva avlopp

Idag har vi grävt för avloppet. Vi var oroliga för att bergsknallen som stack upp på tomten skulle sträcka sig åt sidan under marken så att det inte skulle gå att lägga avloppet. Det gjorde den ochså, men vi kom ner på 80cm djup så det får bli bra. Många i området har avlopp på 70cm och det verkar ha gått bra för dem. Vi lägger vattenledningen bredvid avloppsröret så kommer avloppsröret att värma upp marken kring vattenledningen så att det inte fryser.

Grävning med smalskopan


Här kommer vatten och avlopp från kommunen.

Förgrening till när blivande grannen ska koppla på sig. Mycket vatten är det på 1,4m djup och det rinner hela tiden ner mer vatten så man fick vara snabb på att koppla in efter grävaren hade tagit bort leran.


Vattenledningen (PEM DN32) är påkopplad och trycktestad. Jag satt av en förgrening till grannen också med en plugg.


Avloppet lagt i graven. Det blev bara 80cm djupt där berget var som högst, men det får funka. Ska bara kolla av med lasern så att det verkligen är fall hela vägen innan jag fyller på med material. Det gäller att packa ordentligt under röret först så att det har stöd. Annars knäcks det när vi fyller igen.


Det blev perfekt med en 45° böj :)


Nu, en timme senare, är det översvämmat ordentligt i gropen.


Imorgon blir det stenkista och elledningar.

Jag fick också två lass med gräs/jord från vägverket idag. De har börjat dikningen. När lastbilen skulle backa in på tomten så körde de fast. Deras grävare fick assistera med att dra loss bilen. Vi beställde ett lass (14 ton) 0/90 kross och lyckligtvis var lastbilschauffören just då på bergtäkten så han kunde komma med det på 10 min. Deras grävare smetade ut krossen där det var sank mark så nu är det perfekt att köra in på tomten. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar