fredag 3 maj 2013

Grundkonstruktion

Jag har gjort en grundplan och en grundprofilsritning som offertunderlag till en leverantör av cellplast.
Gevietvis kommer jag att ha bruten köldbrygga på grunden eftersom det reducerar energiläckaget väldigt mycket.
Stommen blir 195mm och på det blir det en utanpåliggande 45 samt två st 45 på insidan. Det ger en total isoleringstjocklek på 330mm.
Det är bra att välja en mer trycktålig cellplast (S300) så att kantbalken kan bli smalare. Betong är nämligen dyrare än cellplasten.

Kantlasterna beror på egentyngd, nyttig last, snölast och vindlast. Egentyngden är alltid där, den nyttiga lasten bestämmer boverket till 2kN/m² på golv samt 1kN/m² på vindsbjälklaget (takstolarnas horisontella regel).
Snölasten i Ale kommun är 1,5 kN/m².




Det kommer gå åt ca 22m³ betong till plattan som är ca 200 m² inkl garaget. En bil tar 5 eller 7 m³ så det blir 4 bilar. Betongbilarna vägen 25-30 ton så det gäller att ha en stadig väg in till huset. Rännan på bilarna är som standard 6 meter lång, men det går att få 9 meter om man förbeställer i god tid. I vårt fall är det tveksamt om det kommer räcka. En pumpbil kostar annars 4000kr per timme och det räcker troligen med 1,5 timme för att lägga ut betongen.

Nu måste vi mängda och beställa alla avloppsrör och vattenledningar (PEM-slang) samt dräneringsbrunn och elrör.
Vi ska också ringa till kommunen och fråga när de kan komma och koppla in vattnet. Vi vill ogärna ha schaktgropen öppen så länge. Dels för att den samlar vatten och så är det även farligt ifall någon skulle vara där nere och det skulle rasa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar