torsdag 23 januari 2014

Fler innerväggar och spånskivegolv


Sen senaste inlägget har vi fortsatt med innerväggar på övervåningen och en massa småfix som måste göras men som inte syns.



Övervåningen: längst till vänster syns litegrann av vardagsrummet. Rakt blir det två sovrum.


Mittensovrummet och sovrummet längst mot söder.


Här har O påbörjat innerväggen på bottenvåningen som skiljer tvättstugan från toaletten. Den kommer att vara 120 mm tjock för att rymma vatten- och avloppsrör.



Och så blev äntligen spånskivegolvet klart igår! Här kommer det bli två sovrum, ett i varje hörn. I mitten, med det lilla fönstret, kommer toaletten att vara.


Vardagsrummet.

söndag 19 januari 2014

Innerväggar

På nedervåningen är reglarna till två av innerväggarna klara. Det är kul att se hur rummen växer fram.


Badrumsväggen reglar vi cc 300mm för att kunna använda 1200 osb och 900 gips samt för att få en stabil vägg för kakling.
Golvregeln fästs i betongen med expanderbult. Det var lite nervåst att borra ner i betongplattan för golvvärmen, men eftersom den borde ligga 8cm ner i plattan och vi bara borrade 4cm så kändes det ok.



I köket har stående 45 reglar kommit på plats.
Vi har byggt en ramp från garageporten för att kunna ta emot gipset och osbn som kommer nästa vecka.
Det levereras med kranbil ner på en palldragare och på så sätt kan vi dra in skivorna i garaget direkt.

På övervåningen kommer golvspånet på plats. Här är blivande badrummet


Det blev en purus oden 75 golvbrunn med en monteringsplatta som fästes i mellanbjälklaget. Det var lite pillrigt att få till det med avloppet, golvspånet och avståndet från väggarna, men tillslut så.


Golv- och väggreglar för innerväggarna på övervåningen är på plats så nu är det bara att smälla upp stående reglar på övervåningen. 

tisdag 7 januari 2014

Golv på övervåningen

Spillbitarna av isolering gömmer vi i mellanbjälklaget ovanpå en 95mm skiva.
Perfekt att bli av med alla säckar med isoleringsrester.

Ovanför tvättstugan lägger vi extra mycket spillbitar för att möjligen förbättra ljudisoleringen. Här är det också ett vattenrör som ska skarvas innan vi kan fortsätta med golvet.

22mm spontad golvspånskiva läggs i löpande längder. Vi funderade på om vi skulle göra  regla upp innerväggarna först för att få lite bättre ljudisoleringen, men det övervägde att kunna lägga golvet i ett svep utan att hålla på att korta och såga spånskivorna. Detta går geschwinnt. Mycket trälim går det också, ca 1 flaska 750ml till 15m².

lördag 4 januari 2014

Lasermätare

Jag skulle ha köpt en för länge sen, men de är ju lite dyra. Dock inte från AliExpress. 380 kr för denna inkl frakt. Det är extremt värt att ha en.

Tryckprovning på egen hand

Det börjar bli dags att kolla på tryckprovning och termografering av villan för att hitta läckor i plasten/tejpningen.
Det skulle kosta över 10 000 kr att ta hit ett företag som trycksätter huset med en Blowerdoor, termograferar och skriver en rapport.
En blowerdoor
Jag tänkte att jag har ju redan en takfläkt till spisen och om man bara kan mäta luftflödet genom den och övervaka trycket i huset så borde man kunna göra det själv.
En bra kamera kan man hyra för 1000kr/dygn

En tryckmätare hittade jag på amazon.com för 270kr inkl frakt
Tryckmätare -10 till 700Pa

Undertrycket ska vara 50Pa när man provtrycker.

För att kolla flödet så köper jag ett flödesmätardon FMU från Lindab som passar på spiroröret. Differanstrycket över donet mäter jag med ovanstående tryckmätare.


Takfläkten vilpe E220P bör klara uppgiften om huset är så tätt som vi vill ha det. Takfläkten kan vi styra antingen med en steglös tyristorkontroller för ca 500kr. En femstegstransformator går också (ger mindre oljud) men då kan man inte justera till exakt 50Pa utan få då interpolera värderna.
Fläktkurva Vilpe E220P
Uppmätt tryck vs flödet i ett FMU-don

En normal, nybyggd villa läcker ca 0,4 l/s/m². I bästa fall kan man komma ner till 0,2.
Passivhus har kravet på 0,3.
I vårt fall, med 270 m2 motsvarar det (0,3) ett flöde på 81 l/s.
Ett 100 eller 125-don blir utmärkt.



Glespanel mellanbjälklag & tejpa fönster

Då var vi igång igen efter tre veckors julledigt. Det var skönt att ha en ordentlig paus från bygget, men nu är man sugen på att sätta igång igen.

Nu har vi ett isolerat hus och det går att få varmt. Vi håller oss dock på ca 10-15 grader nu för man vill inte ha varmare när man jobbar.

Glespanelen i taket på nedervåningen kopper på plats

Glespanelen är 28x70mm med C/C 300mm. Vi köpte 5,4m längd. 
Ovanstående gjorde vi tillsammans på ett par timmar under fredagkväll. På lördagen jobbade A så jag (O) åket ut själv och gjorde lite enmansgöra som att tejpa plasten kring fönstren.

Plasten tejpas mot fönstret så det blir riktigt tätt. Det gick utmärkt utan extra hårdplastprofiler, men får bara se till att tejpen kommer så pass långt ut att den inte tittar fram bakom den invändiga salningen/omfattningen

Tejpen Tacoflex från tyskland är precis lika bra som T-flex fast halva priset. Det spar vi många tusenlappar på för det går mycket tejp (20 rullar á 25m).
Varje fönster tog ca 20min att tejpa


På kortsidan sätter vi två tvärgående reglar så att det ska gå att spika fast taklisten enkelt.
Vi lämnar också utrymme närmast plasten för att dra ner elkablar från taket.
Ytterligare en stående 45x45 ska upp på väggen.