fredag 29 mars 2013

Energikalkyk

Medan handläggningstiden för bygglovet tickar på har jag suttit och gjort en energiberäkning för huset. Vid det tekniska samrådet måste man nämligen visa upp en beräkning att huset klarar effekt- och energikraven för uppvärmning enligt BBR. I mitt fall 6875Woch 55kWh/m2 boarea.
Varför betala 3-5000 kr för att ett företag ska göra energiberäkningen när man kan göra det själv? :) Jag har skapat en excelfil där jag fått med det mest nödvändiga tror jag. (transmission, ventilation, solinstrålning, tillskott från personer). Det landade i alla fall på ca 12000 kWh/år (52 kWh/m2) för uppvärmning. Det skulle alltså gå att värma med el. (dessa siffror är inkl garage som står för 20% av uppvärmningsbehovet. Garaget behöver inte räknas enligt BBR)

90 solfångarrör (vacuum) skulle kunna minska det till 7000. (28 kWh/m2). Jag funderar på importera från kina (alibaba.com).

Hoppas kontrollansvarige och kommunen blir nöjd med detta.
Efter 2 år gör man en uppföljning där man ser på elmätaren om beräkningen stämde. Jag vill därför sätta in flera elmätare på olika saker. En DIN-monterad kostar bara ett par hundralappar.
I min beräkning kom jag fram till att köpt energi från tex elpatron skulle uppgå till 4675 kWh/år. Med en värmepump skulle jag då kunna spara 3110 kwh (COP=3). Återbetalningstiden på en värmepump för 50 000 kr får jag då till ca 30 år. Innan dess lär kompressorn ha gått sönder.
Det blir nog elpatron för vår del, men man kan ju förbereda med slangar ut genom grunden ifall någon i framtiden vill installera en VP.

För er som är intresserade av excelfilen så kan jag skicka den. Det går inte att ladda upp annat än bilder här på bloggen.

Rekommenderad läsning är
Projektering av VVS-installationer av Catarina Warfvinge och Mats Dahlblom samt
Praktisk byggnadsfysik av Kenneth Sandin.
Här finns mycket bra info för dig som ska projektera ett villabygge.

tisdag 19 mars 2013

Bygglovet klart

Nu har vi suttit och ritat på vårat hus i ca 1,5 år. En evighet känns det som.
Vi har använt programmet Chief Architect där man bland annat kan gå runt i huset i en 3dmiljö vilket är mycket hjälpsamt för att få en uppfattning om hur det kommer se ut.

Från programmet är det sedan lätt att generera ritningar på allt möjligt. Så här kommer vår planlösning att se ut:


måndag 11 mars 2013

Tomten köpt

Nu har vi precis varit på banken med mäklaren och gjort klart med tomtköpet. 1435m² är våra. Nu dröjer det upp till en månad innan inskrivningsmyndigheterna är klara så att det blir bokfört hos myndigheterna, men köpekontraktet är i alla fall påskrivet.
Tomten som den ser ut idag.
Vi kommer att behöva fylla upp lite eftersom vi vill få bättre utsikt och och bättre dränering för allt vatten som kommer från berget.

Detta och schaktning för vatten och avlopp kommer vi att kunna få hjälp av en granne som har en hjulgrävare. Mycket praktiskt!